Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Święto ma na celu popularyzowanie zalet tego owocu, a jest ich wiele. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Jeden owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc wzmacnia odporność. Jabłko zawiera substancje, które mogą wspomagać wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawnić zapamiętywanie i proces uczenia się.
Z okazji Światowego Dnia Jabłka uczniowie klasy 3b ubrali się na czerwono, zielono i żółto, przygotowali i prezentowali ciekawostki na temat jabłek, przynieśli „jabłkowe smakołyki”, wzbogacając i urozmaicając w ten sposób swoje drugie śniadanie. Wspólne spożywanie posiłków było okazją do przypomnienia zasad higieny i przestrzegania dobrych obyczajów przy stole. Po zdrowym i smacznym drugim śniadaniu dzieci wykonały plakat na temat właściwości jabłka.