Czas złotej polskiej jesieni sprzyja wycieczkom i pieszym wędrówkom po okolicy. Korzystając z ładnej pogody, uczniowie kl.3 B wybrali się do sanockiego Skansenu na lekcję muzealną pt. ,,Od ziarenka do bochenka”. Pani prowadząca zajęcia zabrała nas w odległą podróż w czasie na dawną wieś, gdzie wszystkie prace polowe były wykonywane ręcznie, prostymi narzędziami, bez użycia maszyn. Podczas tej lekcji, dzieci uczyły się rozpoznawać różne gatunki zbóż, a także dowiedziały się do czego była wykorzystywana słoma. Próbowały swych sił w młóceniu zboża cepami oraz mieleniu ziaren w żarnach. Uczestniczyły też w pokazie wiązania kiczek i robienia powróseł. Uczniowie zwiedzili chałupy wiejskie i dowiedzieli się jak działa piec chlebowy, do czego służy dzieża i w jaki sposób dawniej pieczono chleb. Po zakończonych zajęciach, wróciliśmy spacerkiem do szkoły, podziwiając po drodze malownicze jesienne krajobrazy.


