Udział klasy 3a w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”

Udział klasy 3a w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”

W miniony piątek uczniowie klasy IIIa wybrali się na wycieczkę do Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Celem naszego wyjazdu było przybliżenie życia naszych przodków, zapoznanie z podstawowymi rodzajami zbóż i ich zastosowaniem, prezentacją maszyn wykorzystywanych dawniej przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”. Mogły również przekonać się jak uprawiano kiedyś zboża, a jak robi się to teraz.

Nasi uczniowie swoją lekcję zaczęli od nauki rozróżniania rodzajów zbóż, takich jak: pszenica, żyto czy jęczmień, które stanowią podstawę do produkcji chleba. Następnie mieliśmy okazję samodzielnie oddzielać ziarna od plew, podczas młócenia. Zdobyliśmy wiele informacji na temat słomy, która jest cennym surowcem wykorzystywanym na różne sposoby, np: do produkcji, mat, opakowań, czy też jako materiał do budowy dachów i izolacji. Byliśmy zaskoczeni ile różnych zastosowań ma pozornie prosty materiał, jakim jest słoma. Przewodnik Skansenu zwrócił szczególną uwagę na symbolikę chleba, która ma ogromne znaczenie kulturowe i religijne w wielu społecznościach. Podkreślał także znaczenie ciężkiej pracy rolników, którzy wkładają ogromny trud i oddanie podczas produkcji żywności. Było wiele pytań i ciekawych komentarzy. To były naprawdę interesujące zajęcia!
Na zakończenie naszej wizyty w Skansenie, każdy mógł zakupić sobie pyszną, świeżą i pachnącą drożdżówkę z lokalnej piekarni.

Related Posts
Skip to content